Metsuritrio: “Mitä päivä olis ollut ilman konkeloa?”

Kaatuahan sen puun piti, mutta jäi konkeloon. Mitä tekee Metsuritrio? Tunkkaa konkelon nurin ja ilahduttaa myöhemmin Instagram-seuraajiaan Mitä päivä olis ollu ilman konkeloa? -päivityksellä.

Päivitys kertoo Metsuritriosta paljon. Trio osaa myös nauraa itselleen ja uskaltaa näyttää, että aina ei ammattilainenkaan onnistu.

“Kaikille niitä sattuu eikä kukaan ole täydellinen. Sitten tulee somessa kommenttia toisilta, että ei hätää, heilläkin menee”, Ella Hautaviita kertoo.

Triolaisuudessa on kaksi puolta. Somessa Metsuritrio on se energinen ja virtaa täynnä oleva kolmikko, jonka muodostavat metsurit Anna ja Ella Hautaviita sekä Emilia Määttä. Kolmikko näyttää alaa tuntemattomillekin, mitä metsurin työ ja metsänhoito on. Se kertoo somessa, mikä on suojatiheikkö ja että pakkaspäivän pelastus on kypärämyssy ja villakalsarit. He tarpovat videoilla hangessa, raivaa risukossa, sahaa vesisateessa ja puhuu jännää satakuntalaista murretta. Kolme metsuria vievät somen avulla seuraajat mukanaan metsään viihtymään ja oppimaan.

Metsuritrio tekee monipuolisesti metsänhoitotöitä: raivaa, istuttaa, kaataa puita ja hoitaa taimikoita. Kaikkea tehdään, mutta isojen puiden kaato moottorisahalla on ainakin Ellan mielestä vaativuudessaan hienointa. 

“Puun kaataminen on kova juttu. Se vaatii taitoa ja on fyysisesti rankempaa. Jokainen puu on yksilö ja kaataminen vaatii tarkkuutta.”

Toiselta puolelta Metsuritrio Oy on metsänhoitopalveluita tarjoava yritys, joka muun muassa raivaa 500 hehtaaria metsää vuodessa, istuttaa 300 000 tainta istutuskaudella ja tarjoaa kesäisin töitä muillekin nuorille.

Molemmat puolet ovat tärkeitä: ala tarvitsee positiivista näkyvyyttä ja metsät tarvitsevat hoitoa.

Someura syntyi sattumalta metsuritöiden oheen

“Ensin lähetettiin Snapchat-videoita kavereille ja joku pyysi, että tehkää näitä Instagramiin. Ei ajateltu, että some räjähtää, mutta sitten kaikki raunot ja raijat löysivät meidät”, Anna Hautaviita muistelee.

Palataanpa konkelopäivityksiin: videolta voi kuulla taustalta kuuluvaa etäohjeistusta tunkkaukseen: ”Anna, pois pois, no ni, sitten tuo tunkki irti”.  Äänessä on Jari Hautaviita, joka antaa vinkkejä tilanteessa kännykän kautta. Annan ja Ellan isä Jari on ammattimetsuri ja toimii nykyään Winnovassa metsänhoidon lehtorina.

Jari Hautaviita on oppi-isä koko kolmikolle ja oikeastaan kimmoke siihen, että trio on metsureiksi ryhtynyt. Jari työllisti heidät ensin koululaisina kesätöihin raivaus- ja istutustyömaille, ja Jarin opeilla Anna, Ella ja Emilia ovat metsurintyöt opetelleet. Ammattimaisesti töitä on nyt paiskittu jo kuuden–seitsemän vuoden ajan.  

“Ilman Jaria ei oltaisi tässä. Ongelmatilanteissa laitetaan vieläkin video Jarille ja saadaan vinkkejä”, Ella kertoo.

Tekemällä on oppinut ja osaaminen on nyt myös paperilla virallistettu, kun Anna ja Ella Hautaviita ja Emilia Määttä valmistuivat Winnovan metsä ja maarakennuksen yksiköstä metsureiksi viime jouluna. Opinnot he suorittivat työn ohessa iltaisin.

Metsä vei mukanaan

Annalla ja Emilialla on takana myös lähihoitajan koulutus. Kummallakin lähihoitajan työt lopulta hävisivät metsän kutsulle. Emilia Määttä yritti hetken aikaa yhdistää lähihoitajan ja metsurin työt, mutta metsä vei voiton.

“Tämä on vapaampaa ja saa itse määritellä työtään”, Emilia sanoo.

Ella Hautaviidan puolestaan piti jäädä lukion jälkeen vain välivuodeksi metsätöihin, mutta toisin kävi. Metsä vei mukanaan.  

“Kun isä antoi vastuuta pikkuhiljaa lisää ja koko ajan pääsi haastamaan itseä, tuli ajatus, että tästä voi tehdä muutakin kuin kesätyön”, Ella kertoo.

Virtaa kolmikolla riittää ja jos jollakulla akku meinaa vähän hyytyä, he tsemppaavat toisiaan. Työ luonnossa antaa paljon, josko se myös vaatii sisua ja asennetta.

“Työ myös kasvattaa sisua. Metsään mennään, oli pakkasta tai hellettä”, Emilia sanoo.

“Välil kyl aika raskaasti nousee aamulla autosta ylös. Mutta kun siitä pääsee, taas jaksaa”, lisää Anna.

 “Kesällä voi herätys olla aamulla kello 3.30, jos luvassa on hellepäivä. Mutta on se sitten hienoa työmaalla, kun aurinko nousee ja linnut laulavat”, jatkaa Ella.

Metsuritrio on tuonut metsäalaa ja puunkorjuuta positiivisesti esille sosiaalisen median kautta. Heidät palkittiin kesällä 2023 Einari Vidgrén Säätiön tunnustuspalkinnolla. Lue lisää: Einari Vidgrén Säätiö palkitsi metsäalan osaajia 18. kerran

Previous
Previous

Markku ja Mauri Kanervo: “Tekemällä on pärjätty”

Next
Next

Heikki Ahola: Jatkuvaa opiskelua alan ja yrityksen kehittämiseksi