Heikki Ahola: Jatkuvaa opiskelua alan ja yrityksen kehittämiseksi

“Työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden arvostus on pohjana ylisukupolviselle ja kasvavalle yritystoiminnalle.”

Heikki Ahola, H.A. Forest Oy

Liminkalaisella Heikki Aholalla on vahva halu jatkuvasti kehittää itseään, yritystään ja kokonaisvaltaisesti metsäalaa sekä metsien käyttöä.

Parin vuoden päästä Heikki Aholalla tulee täyteen 30 vuotta yrittäjänä. Hän aloitti koneurakoinnin kuormatraktorilla 18-vuotiaana peruskoulupohjalta ja samaan aikaan vuonna 1995 hän aloitti myös kasvinviljelyn kotitilallaan Limingassa.

Lähes koko yrittäjäuransa ajan hän on samalla opiskellut työn ohessa. Ensin hän suoritti maatilatalouden perustutkinnon maatalousoppilaitoksessa, sitten metsäkoneenkuljettajan ammattitutkinnon. Seuraavaksi silmiin osui sanomalehti Kalevasta ilmoitus, joka sai hakeutumaan Rovaniemen ammattikorkeakouluun suorittamaan metsätalousinsinöörin tutkintoa.

“Kahden viikon välein oli Rovaniemellä opetusta torstaista lauantaihin. Ei jäänyt paljoa vapaapäiviä, kun seuraavana viikonloppuna piti yrittää tehdä rästiin jääneet työt,” Ahola kertoo. 

Heikki valmistui metsätalousinsinööriksi vuonna 2012. Sen jälkeen hän on suorittanut EMBA-tutkinnon ja tulevana syksynä on edessä HHJ-tutkinto Hyväksytty hallituksen jäsen -kurssista. Miestä ajaa eteenpäin halu pysyä kehityksessä mukana ja halu kehittää itseään johtajana. Valmiiksi hän ei halua tulla koskaan.

“Jonkin verran näkee maailmassa niitä valmiita ihmisiä. Niitten kanssa on vaikea toimia.”

Samaan aikaan kun Ahola on opiskellut työn ohessa, hän on myös kasvattanut yrityksensä yhden ajokoneen yrityksestä Stora Enson laajavastuiseksi yrittäjäksi. H.A. Forest Oy:n liikevaihto oli viime vuonna lähes seitsemän miljoonaa euroa. Yritys työllistää suoraan parikymmentä henkeä ja kumppaniyritysten kanssa lähes 50.

“Yrityksen liikevaihdosta noin 95 % muodostuu puusta, joka menee moton kouran läpi, se on fakta. Puu pitää ajaa pois metsästä, sekin on fakta. Kaikki toimenpiteet laitteiden ja toimintatapojen kehittämisestä johtamiseen asti pitää edistää puunkorjuuta, jotta yrityksen toimintaedellytykset säilyvät pitkässä juoksussa. Työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden arvostus on pohjana ylisukupolviselle ja kasvavalle yritystoiminnalle,” kokoaa Ahola.

Tasaista työllisyyttä

H.A. Forest haluaa pitää huolta työntekijöistään. Kuljettajien ammattitaitoa pidetään yllä koulutuksilla ja heille pyritään järjestämään tasainen työllisyys läpi vuoden. Myös kuljettajien fyysisestä puolesta kannetaan huolta; käytössä on e-passit ja kuljettajia ohjataan vaikka kiropraktikolle, jos on tarve.

“Kesällä pyritään pitämään kolme viikkoa lomaa ja yksi viikko säästetään syksyyn. Joulun väliviikolla huokaistaan, kuskit lomailevat ja koneet huolletaan. Kun edessä on pitkä talvi, kerätään voimia sitä varten.”

Menneenäkin talvena voimat olivat tarpeen niin kuljettajilla kuin työnjohdollakin.

“Takana on aika työläs talvi, kun sydäntalvi jäi puuttumaan. Talvi tuli, mutta se oli vain kaksi viikkoa. Tammikuusta helmikuuhun oli kuusi viikkoa, joista vain yksi viikko oli pakkasella. Kauhea työ oli koneiden siirtelyssä ja töiden järjestelyssä, että saatiin leimikoita ja töitä tekijöille.”

“Pitkä kevät vähän pelasti, saatiin 94 % talven tavoitteista kuitenkin tehtyä. Kevät tuli myöhään, mutta kelirikko nopeasti. 19. huhtikuuta asti hakattiin täydellä teholla ja seuraavana päivänä oli jo 95 % koneista kotona.”

Omaa jaksamistaan Heikki pitää yllä urheilemalla. Viikkoon mahtuu monta treeniä alkaen joka maanantaisesta ohjatusta kehonhuollosta prässitreeniin, joogaan ja juoksulenkkeihin. Treenit auttavat paitsi kroppaa, myös mieltä. Heinäkuussa Heikki aikoo osallistua NUTS Ylläs Pallas Polkujuoksutapahtumaan 66 kilometrin reitillä.

“Lappu on rinnassa, mutta siinä on enempi kyse itsensä voittamisesta”

Työtä koko alan hyödyksi

Heikki Ahola on ollut kaksi kautta jäsenenä Pohjanmaan maakunnallisessa metsäneuvostossa ja kolmas kausi on edessä. Metsäneuvoston asettaa maa- ja metsätalousministeriö neljäksi vuodeksi kerrallaan ja edellinen nelivuotiskausi päättyi toukokuun puolivälissä. Maakunnallisten metsäneuvostojen tehtävänä on muun muassa laatia ja hyväksyä alueellinen metsäohjelma sekä seurata ja edistää ohjelman toteuttamista.

“Metsäneuvostossa voi vaikuttaa laajemmalla skaalalla metsien käyttöön.”

H.A. Forest Oy tekee työtä myös sen eteen, että alalla riittäisi työntekijöitä tulevaisuudessakin. Jo useana vuonna yritys on ollut koneineen ja henkilöineen mukana 4H:n järjestämässä tapahtumassa esittelemässä metsäkonealaa kuudesluokkalaisille koululaisille.

H.A. Forest osallistuu mielellään myös muihin tapahtumiin, joilla tehdään alaa tunnetuksi. Viimeksi yrityksen kone ja henkilökuntaa nähtiin huhtikuussa 2023 Oulun Töitä metsästä -tapahtumassa kertomassa alan mahdollisuuksista ja metsien kestävästä käytöstä.

H.A. Forest Oy:n Heikki Aholalle myönnettiin Einarin Palkinto säätiön juhlassa 7. kesäkuuta 2023. Lue lisää: Einari Vidgrén Säätiö palkitsi metsäalan osaajia 18. kerran

Previous
Previous

Metsuritrio: “Mitä päivä olis ollut ilman konkeloa?”

Next
Next

Einari Vidgrén Foundation rewarded forestry professionals for the 18th time