Markku ja Mauri Kanervo: “Tekemällä on pärjätty”

Markku ja Mauri Kanervo ovat eläneet ja kokeneet koneellisen puunkorjuun kehityksen aivan sen alkuajoista lähtien.

“Aina se on perjantai, kun jotain sattuu”, toteaa Mauri Kanervo veljelleen Markulle.

Mauri on juuri kertonut, kuinka harjoittelijalta oli perjantaina jäänyt nosturi vähän liian korkealle. Se oli osunut sähkölinjaan ja vetänyt kaapelin alas, joka oli irronnut aina muuntajasta asti. 

“Ei kovin pal auta haukkua, kun vahinko on tapahtunu. Mut oli poikakin totinen, kun soitti”, Mauri kertaa tapahtunutta.

Aineelliset vahingot ovat korvattavissa ja niitä varten on vakuutus. Onni onnettomuudessa oli, ettei kuljettajalle käynyt mitään.  Mauri myöntää, että on hän itsekin joskus ottanut osumaa sähköjohtoihin.

“Kerran siirtoautolla osuin kaapeliin, tuli tolppakin mukana. Se ei mennyt omaksi syyksi, kun kaapeli oli väärin asennettu”, Mauri muistelee.

Vuosien varrella Koneyhtymä Markku ja Mauri Kanervo on tarjonnut monelle metsäkoneenkuljettajaksi opiskelevalle harjoittelupaikan. Yhteistyötä on tehty pääasiassa ammattiopisto Livian kanssa, ja on joku harjoittelija joskus Kullaaltakin tullut Kanervoille työssä oppimaan. Harjaantumispaikat ovat tärkeitä opiskelijoille jo opintojen valmiiksi saamisen takia, mutta erityisesti ammattitaidon kehittymisen takia. Mauri ymmärtää senkin, ettei moni yritys halua ottaa opiskelijoita harjoitteluun, se kun väistämättä syö yrityksen tulosta.

“Kaikista ei tule ikänä kuljettajia, mutta joskus saa koulusta hyvän työntekijän, ja hyvä työntekijä on aina firman etu”, Mauri sanoo.

Yritys urakoi Metsänhoitoyhdistys Lounametsälle Sauvon ja Paimion alueella. Yrityksellä on tällä hetkellä 1,5 koneketjua ja harjoittelijan lisäksi yrityksessä on täysipäiväisesti kolme kuljettajaa.

Paljon on muuttunut siitä, kun veljekset aloittivat metsätöissä 1950-luvulla isänsä apuna hevossavotoilla. 1960-luvulla kotitilalle hankittiin traktoreita, joiden perään veljekset rakensivat oman puukärryn. Sillä ajettiin naapureidenkin puita metsästä. Ensimmäisen metsäkoneen puunajoon Kanervot hankkivat 1970-luvun alussa. Vuonna 1988 oli vuorossa ensimmäisen moton hankinta. Siitä ja ajokoneesta tuli metsänhoitoyhdistyksen alueen ensimmäinen korjuuketju. 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa yritykseen hankittiin omaa kuljetuskalustoa sekä laikkahakkuri, jolla veljekset urakoivat haketta Sauvon kunnan lämpölaitokselle sekä yksityisille. Kunnalla ei enää edes ole lämpölaitosta, mutta yrityksen palveluissa haketus on edelleen. 

“Se on metsänomistajan etu, että pientä puuta menee energiaksi, ettei jää metsään”, Mauri toteaa.

Vuodet muuttivat kalustoa ja urakointia

“Ennen tehtiin 6-7 päivää viikossa, nyt enää viisi päivää viikossa. Puunkorjuuseen on tullut paljon ylimääräistä puuhaa varsinaisen korjuutyön lisäksi, on mittalaitekontrolleja ja kantokäsittelyn omavalvontaa”, Markku vertaa.

Koneissa on nykyään huoltosopimukset, ennen tehtiin huoltoja ja remontteja enemmän itse. Toisinaan Markulla valkoiset sormet muistuttavat, mitä on tullut tehtyä. 

“Kahdenkymmen asteen pakkasessa on kolvattu jotain johtoja paljain käsin. Nyt ei näpit kestäisikään enää”, Markku toteaa.

Koneyrityksen rinnalla veljekset ovat pyörittäneet kaiken aikaa myös yhteistä maatilaa. Heidät on palkittu vuoden maaseutuyrittäjinä 1990-luvulla ja Sauvon Vuoden yrittäjinä vuonna 2002. Heille on myös myönnetty Suomen Yrittäjien kultaiset yrittäjäristit ja timanttiristit. Mauri täyttää syksyllä 76 vuotta ja Markku 75 vuotta, ja edelleen veljekset jatkavat yrittäjinä.

“Jos olis vastenmielistä, olis aikaa sit jo lopettanu”, Mauri sanoo.

Työ on ollut myös lääke

Molemmat veljekset menettivät vaimonsa yllättäen suhteellisen nuorena. Markku oli 33-vuotias, kun hänen vaimonsa menehtyi sydänkohtaukseen. Poika Miska oli tuolloin kaksivuotias. Mauri oli saman edessä 47-vuotiaana, kun hänen vaimonsa menehtyi äkillisesti. Maurille jäi neljä poikaa, joista nuorin oli seitsemänvuotias. Noina vaikeina aikoina työ oli osaltaan myös lääkettä, se auttoi eteenpäin.

Tunnustuksena merkittävästä panoksesta metsäkoneyrittäjyyden osalta Suomen metsätaloudelle, laadukkaalle puunkorjuulle ja maamme talouskasvulle menneinä vuosina Einari Vidgrénin Säätiö jakoi 7. kesäkuuta 2023 elämäntyöpalkinnot Markku ja Mauri Kanervolle. Elämäntyöpalkintojen kohdalla arvostettiin pitkää ja ansioitunutta yrittäjätaivalta metsäkoneyrittäjyyden saralla. Lue lisää: Einari Vidgrén Säätiö palkitsi metsäalan osaajia 18. kerran

Previous
Previous

Timo Tolppa: “Kehitysprojekteilla ratkaisuja koko alan hyväksi”

Next
Next

Metsuritrio: “Mitä päivä olis ollut ilman konkeloa?”