Uutinen

24.04.2016

Metsäalan osaajia palkittiin 166 500 eurolla

Vieremällä palkittiin tänään ansioituneita metsäalan osaajia. Einari Vidgrénin elämäntyötä ylläpitävä Einari Vidgrén Säätiö jakoi tunnustuksia yhteensä 166 500 eurolla. Säätiön päähuomionosoituksena myönnettävä Einarin Palkinto myönnettiin pitkän linjan puunkorjuuammattilaisille. Palkinnot vastaanotti viitasaarelainen Lahtinen Forest Oy ja suomussalmelainen Väinö Kela Metsäkone Kelat Oy:stä.

Ponsse Oyj:n perustaja ja teollisuusneuvos Einari Vidgrén perusti vuonna 2005 Einari Vidgrénin Säätiön, jonka tavoitteena on nostaa koneellisen puunkorjuun alalla tehtävän työn arvostusta. Säätiö haluaa kehittää ja lisätä koneelliseen puunkorjuuseen liittyvän yrittäjyyden tunnettuutta ja lisätä koneellisen puunkorjuun kiinnostavuutta työllistäjänä erityisesti nuorten keskuudessa.

Einarin Palkinnot Lahtinen Forest Oy:lle ja Väinö Kelalle

Einarin Palkinto -yrittäjäpalkinto myönnetään pitkäaikaisesta työstä metsäkoneurakoitsijana. Palkintoperusteissa korostetaan pitkäjänteisyyttä ja ammattitaitoista yrittäjyyttä erittäin vaativalla alalla. 20 000 euron Einarin Palkinnot vastaanottavat tänään Lahtinen Forest Oy:n Kari ja Esko Lahtinen ja Metsäkone Kelat Oy:n Väinö Kela.

Veljekset Kari ja Esko Lahtinen aloittivat metsäurakoinnin vuonna 1966. Lahtinen Forest Oy on oivallinen esimerkki siitä, että pienikin yritys voi pärjätä kun ymmärtää yrittämisen lainalaisuudet. Syitä alalla viihtymiseen on useita, mutta työn tekemisen ilo on tärkeintä. - Synnynnäisiä menohaluja metsään on oltava, jotta työ maistuu, Kari ja Esko Lahtinen toteavat. - Pitkäaikaiset työhönsä sitoutuneet työntekijät ja hyvät koneet ovat avainasemassa menestyksessä. Koneet vaihdetaan uusiin noin parin vuoden välein. Tällöin kalusto on toimintavarmaa ja kuljettajien työolot parhaalla mahdollisella tasolla, Lahtiset kertovat.  Yritystoimintaa jatkaa seuraavassa polvessa Matti Lahtinen.

Metsäkone Kelat Oy:n yrittäjä, suomussalmelainen Väinö Kela, on työskennellyt koko ikänsä metsässä. Luja usko omaan tekemiseen yhdessä rehellisyyden ja vastuuntunnon kanssa ovat kantaneet hedelmää. Väinö Kela kannustaakin yrittäjiä uskomaan omaan osaamiseen. - Kun ihmisellä on halu oppia ja asenne kunnossa niin työn taatusti oppii. Myös perheen tuki on ollut tärkeä tekijä yritystoiminnan pyörittämisessä, Väinö Kela arvioi. Yritystoimintaa jatkaa poika Arto Kela.

Einarin Tunnustuspalkinnot

Säätiö palkitsi koneelliseen puunkorjuuseen liittyviä tutkimus- ja tuotekehitystahoja, alan koulutuksen kehittäjiä sekä alan tunnettuutta ja arvostusta nostaneita tahoja Einarin Tunnustuspalkinnoilla.

15 000 euron tunnustuspalkinto myönnettiin Vieremälle rakennettavaan Einari Vidgrénin mukaan nimetylle puistolle. Einarin puistosta tulee kaikenikäisten kyläläisten lähiliikunta-alue Ponssen tehtaan läheisyyteen.

8000 euron Einarin Tunnustuspalkinto myönnetään German Foresty Ladies -toiminnalle, joka kehittää naisten metsäkoneenkuljettajakoulutusta Saksassa huomioiden erinomaisesti eri metsäalan toimijoiden välisen yhteistyön tärkeyden.

5000 euron Einarin Tunnustuspalkinto myönnettiin Petroskoin yliopiston professori Ilya Shegelmanille. Shegelman on voimakkaasti edistänyt tavaralajimenetelmän puunkorjuuta ja nykyaikaisen metsäopetuksen kehittämistä erityisesti Karjalan Tasavallan alueella, mutta myös laajemmin Venäjällä.

Kaksi 5000 euron Einarin Tunnustuspalkintoa myönnettiin metsäkonealan opettajille omistautuneesta työstä nuorten ja aikuisten ohjaamisessa ja motivoinnissa metsäalan opiskeluun. Molemmat opettajat ovat kehittäneet opetusmenetelmiä ja opetuksen korkeaa tasoa. Palkinnot vastaanottivat metsäkoneiden huollon ja kunnossapidon lehtori Arto Koivisto Länsirannikon Koulutus Oy WinNova:sta ja harvestereiden tietojärjestelmien opetuksen lehtori Jouni Kortetjärvi Oulun seudun ammattiopistosta Taivalkoskelta.

5000 euron tunnustuspalkinto myönnettiin oululaiselle Pateniemen koululle perinteitä kunnioittavasta ja samalla uusia innovatiivisia oppimismenetelmiä hyödyntävästä opetuksesta Pateniemen puunjalostusteollisuuden historian ja metsäalan tuntemuksen kehittämiseksi. Opetuksessa huomioidaan erinomaisesti asuinalueen yhteisöllisyys ja yhteistyö eri toimijoiden ja oppilaiden vanhempien välillä. Palkinnon vastaanotti rehtori Matti Kuivamäki.

5000 euron tunnustuspalkinto myönnettiin edesmenneelle toimittaja Jyri Makkoselle, jota edusti tilaisuudessa Eedla Makkonen. Toukokuun alussa menehtynyt Makkonen oli metsäalan viestinnän ansioitunut moniosaaja, jonka kaikessa työssä näkyi rakkaus suomalaiseen metsään.

5000 euron Einari Tunnustuspalkinto myönnettiin metsaopetus.fi -tiedotussivustolle, joka toimii metsäkoneoppilaitosten yhteisenä tiedotuskanavana lisäten metsäalan koulutuksen tunnettuutta. Tavoitteena on saada metsäalalle osaavaa työvoimaa.

5000 euron tunnustuspalkinto myönnettiin Suomen Metsämuseo Lustolle Punkaharjulle. Lusto kehittää aktiivisesti näyttely- ja tapahtumatoimintaansa ja esittelee kiinnostavasti metsän merkitystä kaiken ikäisille kävijöille. Tapahtumatarjonnassa on mukana muun muassa metsäkonetyöpajoja.

5000 euron Einarin tunnustuspalkinto myönnettiin ylä-savolaiselle Radio Sandelsille, joka uutisoi ajankohtaisia paikallisia ja metsäisiäkin asioita suorasukaisesti, monipuolisesti ja ripeästi lupsakkaalla savolaisella otteella.

5000 euron tunnustuspalkinto myönnettiin Jorma Mehtoselle Pihtiputaalle 40-vuotisesta urasta metsäalalla. Mehtonen toimi 30 vuotta MHY Pihtiputaan toiminnanjohtajana, jonka jälkeen hän siirtyi Metsäkolmio Oy:n palvelukseen puunoston ja korjuun pariin. 

4 000 euron Einarin Tunnustuspalkinto luovutettiin Maaseutuammattiin ry:lle, jonka tavoitteena on verkostoida Pohjois-Savon metsä- ja maatalouden yritykset, yhdistykset ja oppilaitokset.  Pyrkimyksenä on antaa peruskoulujen oppilaille ja opettajille paremmat mahdollisuudet tutustua metsä- ja maatalouden alan ammatteihin.

3000 euron Einarin Tunnustuspalkinto myönnettiin opiskelijastipendin muodossa yhdysvaltalaiselle Finlandia Universitylle, Michiganiin. Opiskelijastipendi mahdollistaa yhden opiskelijan tiiviin koulutusjakson tavaralajimenetelmän ja sen edistämisen osalta.

Einarin Kuljettajapalkinnot ja Einarin Opiskelijastipendit

Einari Vidgrénin Säätiö palkitsi ennätykselliset 37 ansioitunutta metsäkoneenkuljettajaa 1000 euron Einarin Kuljettajapalkinnolla. Ehdotukset palkittavista metsäkoneenkuljettajista tekivät metsäyhtiöt ja sahat. Palkitsemisperusteina olivat työn laatu ja hyvä asenne sekä yhteistyö ja kommunikointi metsänomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Einarin Kuljettajapalkinnon vastaanottivat:

Jonas Backlund, Nykarleby                     Forest Kings Oy
Ari Haapiainen, Haukivuori                     HaKo Forest Oy
Eino Hiltula, Pudasjärvi                           Heikki Kuusela
Veli-Pekka Hunnakko, Alavus                JP Metsäkoneurakointi Oy
Pekka Hämäläinen, Puukari                     Motoajo
Jyri Jaakola, Säkylä                                  Puunkorjuu Rekola Oy
Jukka Kainulainen, Mikkeli                     Metsä-Kiesit Oy
Juha Karjalainen, Jämsä                           Kone-Yijälä Oy
Timo Karjalainen, Kesälahti                    Kesälahden konesavotta Oy
Tuomo Kohvakka, Vaajakoski                 Veljekset Hokkanen Oy
Sami Koivisto, Airaksela                         Piiroset Ky
Markku Koljonen, Vesanto                      Metsäkoneurakointi Välipakka
Heikki Korhonen, Nurmes                       Motoajo
Pasi Korkiamäki, Jäminkipohja               Metsä-Häkkinen
Matti Kärnä, Kitee                                   Kesälahden konesavotta Oy
Jouko Laurila, Multia                               Veljekset Lehtomäki
Martti Lehtomäki, Multia                         Veljekset Lehtomäki
Jyrki Nousiainen, Kerimäki                     Metsä Raikuu
Lauri Org, Siilinjärvi                                Marko Savolainen T:mi
Visa Paakkola, Ii                                      Iin Metsätyö Oy
Paavo Pellikka, Polvijärvi                        Arto Koponen
Vesa Pylväläinen, Palokka                       Metsätyö Pylväläinen
Joni Päivärinta, Ilmajoki                          Metsäkoneurakointi Pekka Päivärinta
Raino Pätsi, Posio                                    Harri Kulojärvi Oy
Pasi Rautapuro, Lestijärvi                        Jen Forest Team Oy
Jani Räsänen Kaavi                                  Motoajo Oy
Jani Sinivuori, VIHTI                              Puistometsäpalvelu Oldenburg Oy 
Eero Suvinen, Naarajärvi                         T-S Metsä
Otso Temonen, Korpilahti                        Metsäkuljetus-Hallberg Ky
Erkki Tiainen Heinävesi                           Piiroset Ky
Timo Tiitinen, Hammaslahti                    tmi Teemu Tiitinen
Hannu Torkki, Huittinen                          Puunkorjuu Rekola Oy
Tenho Tukiainen, Kaavi                          Koneurakointi S. Kuittinen Oy
Kimmo Turunen, Pankakoski                  Koneurakointi S. Kuittinen Oy
Tapani Vainio, Kannonkoski                   K-S Metsäkymppi
Timo Vuorinen, Multia                            Metsä-Multia
Jorma Ämmälä, Salla                               A&L Harju Oy

Einari Vidgrénin Säätiö palkitsi myös 500 euron opiskelijastipendillä 29 metsäkonealan opiskelijaa. Stipendeistä ovat päättäneet kunkin koulun opettajakunta. Perusteina koulumenestyksen lisäksi on ollut se, että koulunsa päättävällä oppilaalla on työpaikka metsäkoneenkuljettajana tai -huoltajana.

Einarin Opiskelijastipendin vastaanottavat:

Oulun seudun ammattiopisto, Taivalkosken yksikkö: Timo Seppänen

Oulun seudun ammattiopisto, Muhoksen yksikkö: Olli Kesti

Tampereen seudun ammattiopisto, Kuru : Lauri Rukko

Tampereen seudun ammattiopisto, Kannus: Aku Ojala

Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, Kullaa: Mika Seppälä, Heikki Vartia

Etelä-Savon ammattiopisto, Salosaari, Mikkeli: Niilo Väisänen, Juho Nikki

Yrkesakademin i Österbotten, Vasa: Anton Frönäs, Mattis Nysand

Lapin ammattiopisto, Rovaniemi: Pekka Raudaskoski, Pekka Tapaninen

Jämsän ammattiopisto, Jämsä: Patric Blomqvist, Joni Mäkinen

Savon ammatti- ja aikuisopisto, Toivala: Topi Pulkkinen, Joni Käppi

TTS, Tuottavuus ja luonnonvarat Rajamäki: Saku Seppälä, Juho Räsänen

Etelä-Savon Ammattiopisto, Pieksämäen metsäopetus: Joona Toivanen, Jiri Karvonen

Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Valtimo: Miika Nevalainen, Jani Valtanen, Evert Siim (Viro)

Hämeen ammatti-instituutti, Evo, Hämeenlinna: Eero Mukkila

Saimaan ammattiopisto Sampo, Ruokolahti: Joonas Karppinen, Hannu Hautaniemi

Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniemi: Ossi Mäki-Latvala

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Tarvaala: Sami Rutanen

Oulun ammattikorkeakoulu: Hans Åkerlund

Kuvamateriaalia ja haastattelut palkituista ja palkintojenjakotilaisuudesta:
www.ponsse.com/fi/media-arkisto/kuvat/tapahtumat/2016
Materiaali on vapaasti lehdistön käytettävissä.

 

Vieremällä, 24. toukokuuta 2016

EINARI VIDGRÉNIN SÄÄTIÖ

Juha Vidgrén
Einari Vidgrén Säätiön puheenjohtaja

LISÄTIETOJA:
Juha Vidgrén, puh. 040 518 6286
www.evsaatio.fi

Takaisin otsikoihin »