Uutinen

27.05.2015

Einarin Säätiö jakoi tunnustuksia metsäalan osaajille jo 10. kerran

Einari Vidgrénin elämäntyötä ylläpitävä säätiö jakoi tunnustuksia metsäalan osaajille jo kymmenennen kerran. Tänään tiistaina 26.5.2015 Vieremällä järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa jaettiin tunnustuksia yhteensä 87 500 eurolla.

Ponsse Oyj:n perustaja ja teollisuusneuvos Einari Vidgrén perusti vuonna 2005 Einari Vidgrénin Säätiön, jonka tavoitteena on nostaa koneellisen puunkorjuun alalla tehtävän työn arvostusta. Säätiö haluaa kehittää ja lisätä koneelliseen puunkorjuuseen liittyvän yrittäjyyden tunnettuutta ja lisätä koneellisen puunkorjuun kiinnostavuutta työllistäjänä erityisesti nuorten keskuudessa.

Säätiön kymmenen toimintavuoden aikana on jaettu tunnustuksia noin 240 puunkorjuu- ja metsäalan asiantuntijalle ja noin 200 opiskelijalle yhteensä 877 000 euron arvosta. Suomen lisäksi palkittuja on ollut Venäjältä, Ruotsista, Puolasta, Virosta ja Yhdysvalloista.

Einarin Palkinnot

Päähuomionosoituksena Säätiö myönsi kaksi Einarin Palkintoa, jotka annetaan pitkäaikaisesta työstä metsäkoneurakoitsijana. Palkintoperusteissa korostetaan pitkäjänteisyyttä ja ammattitaitoista yrittäjyyttä erittäin vaativalla alalla. 15 000 euron Einarin Palkinnot vastaanottivat Veljekset Knuutinen Oy Pattijoelta ja Toropainen Oy Metsäkoneurakointi, Kiteeltä.

Pattijokiset veljekset Oiva ja Veli Knuutinen perustivat koneelliseen puunkorjuuseen keskittyvän Veljekset Knuutinen Oy:n vuonna 1973. Tänä päivänä päävastuu yrityksen pyörittämisestä on siirtynyt Velin pojille Markolle ja Jarmolle. Forest Logisticin osayrittäjänä toimiva yritys on myös palkittu UPM:n toimesta vuoden 2014 parhaana koneyrittäjänä Pohjanmaalla. Työntekijöiden vaihtuvuus on ollut Veljekset Knuutinen Oy:ssä pientä ja talvikuukausina yritys työllistää jopa 15 puunkorjuun ammattilaista. Yrityksessä uskotaan vahvasti korjuuyrittämisen tulevaisuuteen Suomessa puunkäyttöä lisäävien investointien myötä.

Kiteeläinen maanviljelijä Pertti Toropainen aloitti puun metsäkuljetukset 1960-luvun lopulla. Tänä päivänä perheyritys Toropainen Oy Metsäkoneurakoinnissa puunkorjuu jatkuu jo kolmannessa polvessa. Pertin poika Harri on jatkanut yrittäjyyttä ja hänen poikansa Timo on ottamassa vastuuta yrityksen pyörittämisestä. Toropainen Oy Metsäkoneurakointi on mukana Keski-Karjalan alueella toimivassa viiden yrityksen Tähtimetsä Oy:ssä. Toropaisten toiminta on aina keskittynyt yrityksen ydinosaamiseen, puunkorjuuseen. Yrityksessä pidetään myös tärkeänä, että korjuukalusto uusiutuu jatkuvasti ja, että kuljettajat pääsevät vaikuttamaan konevalintoihin.

Einarin Tunnustuspalkinnot

Säätiö palkitsi koneelliseen puunkorjuuseen liittyviä tutkimus- ja tuotekehitystahoja, alan koulutuksen kehittäjiä sekä alan tunnettuutta ja arvostusta nostaneita tahoja Einarin Tunnustuspalkinnoilla.

4000 euron Einarin Tunnustuspalkinto luovutettiin Maaseutuammattiin ry:lle, jonka tavoitteena on verkostoida Pohjois-Savon metsä- ja maatalouden yritykset, yhdistykset, oppilaitokset ja muut toimijat yhteiseen toimintaan. Pyrkimyksenä on antaa peruskoulujen oppilaille ja opettajille paremmat mahdollisuudet tutustua metsä- ja maatalouden alan ammatteihin.

4000 euron Einarin Tunnustuspalkinnon vastaanotti Helsingin Sanomien taloustoimittaja Jyrki Iivonen ansioistaan suomalaisen metsäsektorin ammattitaitoisena ja kriittisenä tarkastelijana yli kolmen vuosikymmenen ajan.

Kaksi 4000 euron Einarin Tunnustuspalkintoa myönnettiin metsäkonealan opettajille heidän ansioistaan nuorten ja aikuisten ohjaamisessa ja motivoinnissa metsäalan opiskeluun sekä aktiivisesta ja motivoituneesta yhteistyöstä metsäalan yrittäjien kanssa. Palkinnot vastaanottivat lehtori Immo Heikkinen Lapin ammattiopistosta Rovaniemeltä ja lehtori Hannu Mäkinen Jämsän ammattiopistolta Jämsästä.

3500 euron palkinnon vastaanotti metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon järjestämä Metsä rokkaa -tapahtuma, joka on tehnyt tärkeää työtä metsäalan tunnettavuuden lisäämiseksi nuorten keskuudessa ja kantanut vastuuta uusien ammattilaisten löytämiseksi alalle.

3000 euron Einarin Tunnustuspalkinto myönnettiin opiskelijastipendin muodossa yhdysvaltalaiselle Finlandia Universitylle, Michiganiin. Opiskelijastipendi mahdollistaa yhden opiskelijan tiiviin koulutusjakson tavaralajimenetelmän ja sen edistämisen osalta.

2000 euron Einarin Tunnustuspalkinnon vastaanotti Vieremän Itäinen koulu lasten metsätuntemuksen kehittämiseen tähtäävän opetuksen lisäämisestä. 40 oppilaan kyläkoulu on kehittänyt ohjelmaa aktiivisesti yhdessä lasten vanhempien kanssa ja luonut poikkeuksellisen monipuolisen ja useisiin oppiaineisiin saumattomasti nivoutuvan kokonaisuuden, jossa oppimisympäristöä on onnistuneesti laajennettu luokan ja koulun ulkopuolelle.

Einarin Kuljettajapalkinnot ja Einarin Opiskelijastipendit

Einari Vidgrénin Säätiö palkitsi myös 20 ansioitunutta metsäkoneenkuljettajaa 1000 euron Einarin Kuljettajapalkinnolla. Ehdotukset palkittavista metsäkoneenkuljettajista tekivät metsäyhtiöt ja sahat. Palkitsemisperusteina olivat työn laatu ja hyvä asenne sekä yhteistyö ja kommunikointi metsänomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Einarin Kuljettajapalkinnon vastaanottivat:

Juha Alaoja, Rovaniemi Juha Haverinen, Kesälahti; Petri Hyvärinen, Leppävirta; Mikko Hyytiä, Kangasniemi; Ari Koivisto, Teuva; Marko Koivukangas, Ranua; Petri Kontkanen, Kontiolahti; Juha Lönnroth, Riihimäki; Marko Lönnroth, Riihimäki; Paavo Mourujärvi, Mourujärvi; Jani Mustonen, Nurmes; Ossi Mörsky, Isokyrö; Timo Paatelainen, Kotvala; Kari Pennanen, Kitee; Anne Räihä, Pattijoki; Anna-Kaisa Tolvanen, Nurmes; Hannu Viiltola, Oulainen

Lisäksi Venäjältä palkittiin kolme metsäkoneenkuljettajaa, joille palkinto tullaan luovuttamaan Ponssen Venäjän tytäryhtiön, OOO Ponssen 10-vuotisjuhlissa kesäkuussa: Aleksandr Suvorov, Venäjä; Dmitri Lovtsov, Venäjä; Vadim Heistonen, Venäjä

Einari Vidgrénin Säätiö palkitsi myös 500 euron opiskelijastipendillä 26 metsäkonealan opiskelijaa. Stipendeistä ovat päättäneet kunkin koulun opettajakunta. Perusteina koulumenestyksen lisäksi on ollut se, että koulunsa päättävällä oppilaalla on työpaikka metsäkoneenkuljettajana tai -huoltajana.

Einarin Opiskelijastipendin vastaanottavat:

Oulun seudun ammattiopisto, Taivalkosken yksikkö: Vilho Pöllänen, Tomi Ronkainen
Oulun seudun ammattiopisto, Muhoksen yksikkö: Henri Paananen
Tampereen seudun ammattiopisto, Kuru: Jermu Haukijärvi, Mikko Laukkanen
Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, Kullaa: Niko Reunanen, Jani Taalikka
Etelä-Savon ammattiopisto, Salosaari, Mikkeli: Matias Partio, Antti Räisänen
Yrkesakademin i Österbotten, Vasa: Oliver Karlsson, Oskar Pettersson
Lapin ammattiopisto, Rovaniemi: Rasmus Jänkälä, Markus Ruokamo
Jämsän ammattiopisto, Jämsä: Saku Tuhkalainen, Tuomas Hirvelä
Savon ammatti- ja aikuisopisto, Toivala: Artturi Tuppurainen, Jimi Nurminen
TTS, Tuottavuus ja luonnonvarat, Rajamäki: Riku Lehto, Joonas Mäkelä
Etelä-Savon Ammattiopisto, Pieksämäen metsäopetus: Ville Kemppi, Eetu Kauhanen
Pieksämäki Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Valtimo: Henri Suhonen, Miro Kvick
Hämeen ammatti-instituutti (Evo), Hämeenlinna: Jarkko Härkälä
Saimaan ammattiopisto Sampo, Ruokolahti: Veikka Vesikko
Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Tarvaala: Teemu Virnes

Kuvamateriaalia ja haastattelut palkituista ja palkintojenjakotilaisuudesta: http://www.ponsse.com/fi/media-arkisto/kuvat/events/2015/einari-vidgren-foundation-26.5

Tiedote ja palkittujen haastattelut: http://www.evsaatio.fi/index.php?page=mediapankki

Materiaali on vapaasti lehdistön käytettävissä palkitsemistilaisuutta koskevassa uutisoinnissa.

Vieremällä 26. toukokuuta 2015

EINARI VIDGRÉNIN SÄÄTIÖ

Juha Vidgrén
Einari Vidgrénin Säätiön puheenjohtaja

LISÄTIETOJA: Juha Vidgrén, puh. 040 518 6286 www.evsaatio.fi

Takaisin otsikoihin »