Uutinen

23.05.2014

Einari Vidgrénin Säätiö jakoi tunnustuksia metsäalan osaajille

Einari Vidgrénin elämäntyötä ylläpitävä säätiö jakoi tunnustuksia metsäalan osaajille yhdeksännen kerran. Vieremällä torstaina 22.5. järjestetyssä tilaisuudessa jaettiin tunnustuksia yhteensä 105 000 eurolla.

Einari Vidgrénin elämäntyötä ylläpitävä säätiö jakoi tunnustuksia metsäalan osaajille yhdeksännen kerran. Vieremällä torstaina 22.5. järjestetyssä tilaisuudessa jaettiin tunnustuksia yhteensä 105 000 eurolla.

Ponsse Oyj:n perustaja ja teollisuusneuvos Einari Vidgrén perusti vuonna 2005 Einari Vidgrénin Säätiön, jonka tarkoituksena on nostaa koneellisen puunkorjuun alalla tehtävän työn arvostusta. Säätiö haluaa kehittää ja lisätä koneelliseen puunkorjuuseen liittyvän yrittäjyyden tunnettuutta sekä lisätä koneellisen puunkorjuun kiinnostavuutta työllistäjänä etenkin nuorten keskuudessa.

Einarin Palkinnot

Päähuomionosoituksena Säätiö myönsi kaksi Einarin Palkintoa, jotka annetaan pitkäaikaisesta työstä metsäkoneurakoitsijana. Palkintoperusteissa korostetaan ammattimaisuutta sekä pitkäjänteisyyttä erittäin vaativalla alalla. 15 000 euron Einarin Palkinnot vastaanottivat Tauno Tolppa Hämeenlinnasta ja Tapani Lievonen Rautavaaralta.

Hämeenlinnalainen Tauno Tolppa on tehnyt merkittävän ja ainutlaatuisen työn koneellisen puunkorjuun kehittämisessä.  Talousneuvos Tolppa on nostanut metsäkonetyön arvostusta ja kehittämistä omalla esimerkillisellä työllään, jonka hän aloitti puunkorjuun parissa jo -50-luvulla. Vuosikymmenien työ nosti Tolpan yhdeksi Suomen suurimmista metsäkoneyrittäjistä. Metsäkonepalvelu Oy jatkaa sukupolven vaihdoksen myötä tänäkin päivänä vahvaa etenemistä Taunon pojan, Timo Tolpan johtaessa yritystä. Yritys korjaa vuosittain 1,3 miljoonaa kuutiometriä puuta Suomessa ja Ruotsissa.
  
Rautavaaralainen Tapani Lievonen on toiminut metsäkoneyrittäjänä yli 35 vuotta. Metsätöiden parissa Tapani on aloittanut pokasahalla ja edennyt sieltä koneelliseen puunkorjuuseen. Tapani on elänyt ikänsä metsästä. Välillä hän on työllistänyt usean koneketjun sekä ollut työnantajana usealle työntekijälle. Hän on opettanut yrittämisen kautta, että ahkeruus ja rehellisyys vievät eteenpäin.  Yrittäjänä hän on todellinen perheyrittäjä, Tapanin rinnalla on ollut kaikki nämä vuodet on ollut puoliso sekä neljä tytärtä.

Einarin Tunnustuspalkinnot

Säätiö palkitsi koneelliseen puunkorjuuseen liittyviä tutkimus- ja tuotekehitystahoja, alan koulutuksen kehittäjiä sekä alan tunnettuutta ja arvostusta nostaneita tahoja Einarin Tunnustuspalkinnoilla.

5000 euron palkinnon vastaanotti Metsäopetus.fi ansioistaan metsäkonealan tunnettuuden parantamisessa nuorten keskuudessa ja alan yleisestä markkinointityöstä.

4000 euron Einarin Tunnustuspalkinto luovutettiin Maaseutuammattiin ry:lle, jonka tavoitteena on verkostoida Pohjois-Savon metsä- ja maatalouden yritykset, yhdistykset, oppilaitokset ja muut toimijat yhteiseen toimintaan.  Pyrkimyksenä on antaa peruskoululaisille ja peruskoulujen opettajille paremmat mahdollisuudet tutustua metsä- ja maatalouden alan ammatteihin.

3000 euron Einarin Tunnustuspalkinnon vastaanotti Suomen Metsämuseo Lusto lasten ja nuorten metsäkone-oppimisympäristön kehittämisestä.

3000 euron Einarin Tunnustuspalkinnon vastaanottivat Pentti Riipi ja Kauko Jaukkuri Lapin energiakoulu –hankkeen kehittämisestä. Hankkeen myötä on ollut mahdollisuus uuden ja innovoivan bioenergia-alan opiskeluun ja työpaikkoihin.

3000 euron Einarin Tunnustuspalkinnon vastaanotti toimittaja Hannu Puikkonen metsäalan aktiivisesta uutisoinnista. Jutuissaan Puikkonen on myönteisellä tavalla tuonut esille metsien hyödyntämistä ja koneellista puunkorjuuta sekä siihen liittyviä kuljettajakysymyksiä.
 
Kolme 3000 euron Einarin Tunnustuspalkintoa myönnettiin metsäkonealan opettajille heidän ansioistaan nuorten ja aikuisten ohjaamisessa ja motivoinnissa metsäalan opiskeluun sekä yhteistyöstä alueidensa metsäkoneyrittäjien kanssa. Palkinnot vastaanottivat Risto Liuska Etelä-Savon ammattiopistosta, Pasi Ahonen Savon ammatti- ja aikuisopiston Toivalan yksiköstä ja Pekka Säynäjoki Länsirannikon koulutus Oy WinNovasta.

8500 euron Einarin Tunnustuspalkinto myönnettiin yhdysvaltalaiselle Lee Millerille, Miller Timber Services, Philomathiin Oregoniin. Palkinto myönnettiin Lee Millerin ansioista tavaralajimenetelmän puunkorjuun edistämisessä ja ansiokkaasta yhteistyöstä Oregonin yliopiston kanssa.

Einarin Kuljettajapalkinnot ja Einarin Opiskelijastipendit

Einari Vidgrénin Säätiö palkitsi myös 28 ansioitunutta metsäkoneenkuljettajaa 1000 euron Einarin Kuljettajapalkinnolla. Ehdotukset palkittavista metsäkoneenkuljettajista tekivät metsäyhtiöt ja sahat. Palkitsemisperusteina olivat työn laatu ja hyvä asenne sekä yhteistyö ja kommunikointi metsänomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Einarin Kuljettajapalkinnon vastaanottivat:
Markku Aho, Ruha
Pekka Airaksinen, Airaksela
Joakim Englund, Oravainen
Martti Heinonen, Pyhäsalmi
Mikko Helin, Pääjärvi
Timo Hyvärinen, Siilinjärvi
Antti Immonen, Kuhmo
Alvi Joutsi, Keuruu
Esa Keskinen, Sastamala
Tapio Kukkonen, Joensuu
Esa Laukkanen, Palokki
Jari Linnanen, Korpilahti
Seppo Mehtonen, Pielavesi
Ari Miettinen, Tuusniemi
Kari Myllyoja, Jyväskylä
Tuomo Mähönen, Korholanmäki
Mikko Määttä, Posio
Kauko Niemelä, Ranua
Ari Pitkänen, Vastinki
Pasi Pärnäjärvi, Jämsä
Raimo Ruotsalainen, Nilsiä
Pasi Rutanen, Pylkönmäki
Veli Ryhänen, Kiuruvesi
Anatolij Kondratiev, Aunus
Andrei Dmitriev, Pitkäranta
Tommi Kauppinen, Korpilahti
Jari Lehtonotko, Konnevesi
Eero Huuskonen, Keitelepohja

Einari Vidgrénin Säätiö palkitsi myös 500 euron opiskelijastipendillä 23 metsäkonealan opiskelijaa. Stipendeistä ovat päättäneet kunkin koulun opettajakunta. Perusteina koulumenestyksen lisäksi on ollut se, että koulunsa päättävällä oppilaalla on työpaikka metsäkoneenkuljettajana tai -huoltajana.

Einarin Opiskelijastipendin vastaanottavat:
Oulun seudun ammattiopisto,Taivalkosken yksikkö: Jyri Sipola, Veikko Ylikoski
Tampereen seudun ammattiopisto, Kuru: Sami Aalto, Osmo Salonpää
Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, Kullaa: Niko Ruohomaa, Jesse Virtanen
Etelä-Savon ammattiopisto, Salosaari, Mikkeli: Matti Kokkonen, Kalle Taivalantti
Yrkesakademin i Österbotten, Vasa: Robin Äppel, Robin Nygård
Lapin ammattiopisto, Rovaniemi: Tommi Kvist, Heikki Härkönen
Jämsän ammattiopisto, Jämsä: Sauli Katajisto, Jaakko Lamminmäki
Savon ammatti- ja aikuisopisto, Toivala: Eetu Koistinen, Arttu Jämsén
TTS, Tuottavuus ja luonnonvarat, Rajamäki: Mika Seppälä, Elina Haapaniemi
Etelä-Savon Ammattiopisto, Pieksämäen metsäopetus: Anssi Viinikainen, Markus Huovinen
Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Valtimo: Kasperi Pehkonen, Arto Väänänen
Hämeen ammatti-instituutti (Evo), Hämeenlinna: Niko Lehtinen
    
Kuvamateriaalia palkituista ja palkintojenjakotilaisuudesta:
http://www.ponsse.com/fi/media-arkisto/kuvat/events/2014/einari-vidgren-foundation-22-may-2014

Palkittavien haastatteluita (Tauno Tolppa, Tapani Lievonen, Esa Keskinen, Jari Linnanen, Pasi Ahonen)
http://www.ponsse.com/fi/media-arkisto/tiedotteet/einari-vidgrenin-saatio-jakoi-tunnustuksia-metsaalan-osaajille2

Materiaali on vapaasti lehdistön käytettävissä palkitsemistilaisuutta koskevassa uutisoinnissa.

Vieremällä 22. toukokuuta 2014

EINARI VIDGRÉNIN SÄÄTIÖ

Juha Vidgrén
Puheenjohtaja

Lisätietoja:
Juha Vidgrén, puh. 040 518 6286
www.evsaatio.fi

Liitteet

Tauno Tolppa_2014 (.pdf, 108.55 kB)
Tapani Lievonen_2014 (.pdf, 169.96 kB)
Pasi Ahonen_2014 (.pdf, 109.92 kB)
Jari Linnanen_2014 (.pdf, 208.98 kB)
Esa Keskinen_2014 (.pdf, 207.47 kB)

Takaisin otsikoihin »